Dovolená v Chorvatsku


Když se řekne „Dovolená v Chorvatsku“, každý si představí to své.

Určitě nás ale všechny spojuje představa průzračného azurového moře, okouzlujících skalnatých zátok a příjemných pohodových lidí s úsměvem na tvářích. Pro Chorvatsko jsou typické ostrovy nejrůznějších velikostí, rozsypané všude podél chorvatského pobřeží. Pláže plné bělostných oblázků vybízí k odpočinku a lenošení. Kdo má rád aktivní dovolenou, tak si zde přijde na své, může si vybírat ze široké škály vodních sportů – šnorchlování, potápění, projížďky na kajaku, windsurfing, jachting nebo stále oblíbenější paddleboarding.

Poloha Chorvatska na rozhraní Balkánu a střední Evropy měla za příčinu jeho docela pohnutou historii, která zde zanechala bohaté kulturní dědictví. Benátské rezidence se tisknou k napoleonským hradbám, římské sloupy vystupují z raných slovanských kostelů a vídeňská panství hledí přímo do tváře sochařství socialistického realismu.

Pro vnitrozemí Chorvatska je typická hornatá krajina, převážnou část pobřeží lemují Dinárské hory, pnou se do různé výšky od Itálie až po Albánii. Vápencový kras od pradávna tvořil a dodnes vytváří krajinu divů – drsné skalnaté kopce, jeskyně, říční kaňony, vodopády a pohádkově malebná jezírka. Na aktivní jedince čeká široký výběr turistických výletů pěšky i na kole.

Pro Chorvaty je typická pohostinnost, společné jídlo a pití hraje důležitou roli v místní kultuře. Rodinné hospůdky s prostou domácí kuchyní zde mají mnohaletou tradici. Je všeobecně známo, že chorvatská vína a olivový olej patří k nejkvalitnějším na světovém trhu.

Dubrovník

Za návštěvu určitě stojí město Dubrovník zapsané na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Typické pro toto starobylé město jsou grandiózní hradby, robustní věže, středověké kláštery, barokní kostely a impozantní náměstí. Doporučujeme vyjet kabinkovou lanovkou na horu Srd, kde se Vám naskytne neopakovatelný výhled na město.

Plitvická jezera

Pro milovníky přírody je jistě úžasným zážitkem návštěva Plitvických jezer. Jako tyrkysová stužka se vinou jezera lemovaná vodopády v lesnatém srdci chorvatské pevniny. Národní Park Plitvická jezera vezme dech i vzbudí úctu k moci přírody. Najdeme tu vodní plochy různých velikostí – od čtyřkilometrového jezera Kozjak až po malá, rákosím lemovaná jezírka. Potůčky, jezírka i jezera dodávají krajině krasový ráz. Vodní plochy jsou obklopeny vápenitou půdou místy porostlou mechem, dřevěné chodníčky vám umožní procházet se tím pestrým vodním světem suchou nohou.

Split

Podmanivý Split – romantické městečko plné malých uliček bzučících jako včelí úl. Nezapomenutelným zážitkem je pořádně se zde ztratit. Zapleťte se do labyrintu úzkých uliček a průchodů a nebojte se – město je malé a můžete si být jisti, že správnou cestu nakonec vždycky najdete. Životní moudrost spí po tisíce let v Diokleciánově paláci, jedné z nejimpozantnějších antických památek na světě. Z mohutných zdí paláce vyjdete na mramorem dlážděné a palmami lemované nábřeží Riva, kde se můžete projít podél moře.

Řeka Krka

Kráska Krka – v tomto národním parku uvidíte antické památky, dávné vodní mlýny a dva velkolepé kláštery, ale hlavní hvězdou tohoto skvostu je sama řeka Krka. Ta se žene kaňony, rozlévá se v jezera a překonává bezpočet vodopádů a kaskád. Projděte se po dřevěných chodníčcích a zblízka uvidíte ryby rozrážet smaragdové vody. Pak se můžete smočit v jezeře přímo u paty jednoho z vodopádů.

Pokud už se také nemůžete dočkat vaší dovolené v Chorvatsku, můžete zatím vybírat ubytování z naší široké nabídky na našich webových stránkách.

Dovolená v Chorvatsku