Poreč - tipy na výlety do okolí


Poloha a jak se do Poreče dostat

Poreč se nachází na severu Chorvatska na Istrijském poloostrově. Z Ostravy je to do Poreče přibližně 840 km. Poplatky na trase z ČR do Poreče se skládají z rakouské dálniční známky (10 dní, 9,2 EUR) a slovinské dálniční známky (7 dní, 15 EUR). Při cestě na Istrijský poloostrov nedoporučujeme jet mimo slovinskou dálnici. Tato varianta je spíše vhodná pro ty, kteří míří do jižněji položených destinací, kde máme své ubytovací kapacity v Biogradu na Moru, Murteru, Pakoštane a Živogošće. Pro toho, kdo by chtěl ušetřit za poplatky v Chorvatsku, doporučujeme vyhnout se placené silnici rychlostního typu E751, při cestě tam a zpět ušetříte 48 HRK (přibližně 200 Kč). Pokud to dopravní situace dovolí, již za 8 až 9 hodin se můžete koupat v průzračném Jaderském moři, které omývá celé pobřeží Chorvatska či se procházet malebnými uličkami starého města. Dobrá dostupnost z ČR, historické dědictví s památkou zapsanou na seznam světového dědictví UNESCO, výborná infrastruktura s výborným zázemím pro turisty, to vše dělá z Poreče opravdu atraktivní destinaci pro trávení letní dovolené. Mimochodem naše cestovní kancelář Vám zde může nabídnout ubytování v mobilních domech a karavanech v kempech Zelena Laguna a Bijela Uvala, které jsou špičkou mezi kempy v Chorvatsku a získaly už několik ocenění jako například Camping van het jaar 1999 a 2001. Zde je odkaz na hlavní parkoviště před vjezdem do kempu Zelena Laguna a zde do kempu Bijela Uvala. Vice o trasách nejen do Poreče naleznete zde.  

Něco málo z historie

Poreč, malebné městečko, jehož historie se datuje až do 2 století př.n.l., kdy zde byl Římany postaven vojenský tábor. Poreč si své historické dědictví nese dodnes a je na něj patřičně hrdý. Historické centrum Poreče – staré město – bylo vystavěno na poloostrově a obehnáno městskými hradbami mnoha věžemi (na obranu proti vpádu Turků) z nichž se dodnes dochovaly 3 – Severní, Kulatá (Jižní) a Pentagonální(pětiboká). Hradby chránily a chrání největší klenot starého města potažmo celé Poreče – Eufraziovou baziliku, památku zapsanou na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, která je bezesporu největším lákadlem. Ve městě je spousta dalších historických míst a budov stojících za návštěvu jako Marafor trg – pozůstatky Římského náměstí, kde se nachází 2 chrámy Mars a Neptun, Istrijský parlament (původně františkánský kostel ze 13. století), muzeum Poreče a mnoho dalších.

Aktivity v Kempech Zelena Laguna a Bijela Uvala

Kempy Zelena Laguna a Bijela Uvala jsou dva kempy, které leží vedle sebe zhruba 5 km autem od historického centra Poreče. Z jednoho kempu do druhého se bez problému dostanete, jsou průchozí. V kempech je vlastní obchod s potravinami, pekárna, stánky se zmrzlinou, restaurace aj. Oba kempy mají velké bazény se sladkou vodou a skluzavkami pro děti a přilehlé pláže jsou z kempů dostupné (podle umístění Vašeho ubytování) zhruba 800 – 200 metrů. Pláže jsou oblázkové nebo betonové. V Poreči je snad nejvíce tenisových kurtů z celého Chorvatska. Pokud jste tedy milovníky tohoto sportu gentlemanů, neváhejte si s sebou přibalit tenisové pálky se sadou míčků (nebo si je můžete půjčit na místě). Nedaleko za městem se nachází aquapark Aquacolors, který byl uveden do provozu roku 2015 a patří k největším a nejmodernějším aquaparkům v Evropě. V kempech si můžete také zahrát minigolf, pin-pong, volejbal či vyzkoušet vodní lyže. Pokud máte rádi kola, neváhejte si je nahodit na střechu nebo za kufr auta, tento dopravní prostředek zde užijete do sytosti. Pokud byste si kola chtěli zapůjčit až na místě nebudete mít problém, půjčoven je zde spousta. Na kolech se vyřádíte na promenádě z kempů do centra města či na opačnou stranu směrem do Funtany. Doporučujeme s koly vyrazit také mimo okolí města. Více o kempech se dozvíte v popisu destinace.

Aquapark Poreč Kolo Poreč

Výlety do okolí nejen za poznáním, ale také za výborným jídlem

Za jeden z nejatraktivnějších výletů považuji výlet na Limský záliv (též zvaný Limský Fjord) vzdálený přibližně 20 km od Poreče. Jedná se o výběžek moře, který se zařezává do vnitrozemí v délce 9 km. Na konci zálivu se nachází ústřicová farma a chovají se zde také slávky jedlé, to díky výborné kvalitě vody, která je pro chov nesmírně důležitá. Určitě doporučujeme ochutnat tuto delikatesu v jedné z restaurací, které se nachází v blízkosti farmy. Dobrá volba může být Restoran Viking. Pokud neholdujete mořským plodům a čerstvým rybám (a nebaví Vás čekat na stůl, což je během sezóny téměř pravidlem), můžete se po cestě zpět do Poreče zastavit v Restoran Istarska hiža Kontija a objednat si místní Odojak (grilované prase) či vyzkoušet místní pršut. Celá Istrie je známa výskytem lanýžů. Jedná se o houby, které hledají speciálně vycvičení psi v hloubce přibližně 30 cm pod zemí. Lanýže se sbírají zhruba od září do listopadu především v oblasti kolem městečka Motovun v tamních lesích. Jedná se o opravdovou delikatesu, kterou by Váš seznam gastronomických specialit měl obsahovat.

 Odojak - prase na rožni Odojak s přílohou Ústřice Limský záliv 

Za Limským zálivem směrem na jih poloostrova se nachází dříve Italské městečko Rovinj s kostelem Sv. Eufemie, který se tyčí majestátně nad červenými střechami tohoto úžasného místa. Ještě dále na jih se nachází město Pula, což je největší město Istrijské župy s antickým amfiteátrem či Augustovým chrámem.
Limský záliv Rovnij Augustův chrám Pula

Na celé Istrii a především v Poreči a jeho okolí je toho spoustu k vidění. Proto neváhejte a vydejte se s námi už nyní na Vaši dovolenou. Jsme si jistí, že nezůstane u jediné 😊

-- 

Aktualizace 14.07.2019.

Poreč - tipy na výlety do okolí